Nyhedsbrev
 
September 2023
Kære læser
 
Kære læser
Hverdagen er tilbage. Madpakkerne. Den daglige planlægning af stort og småt.

’Gode historier sliber øjnenes linser, så de ser skarpere og også ser verden fra nye vinkler … Historierne er en trampolin, som gør mig vægtløs et stykke tid, og de er et laboratorie og en legeplads – et sted, hvor man kan længes og finde trøst og tit også finde noget helt uventet.’
Sådan beskriver den norske forfatter Stian Hole i sin selvbiografi ’Hverdagene er de dage, som næsten er hver dag’ om sin kærlighed til bøger og historier.

I dette nummer sætter vi fokus på læseglæde og læsemotivation. Skolerne har lige budt velkommen til nye elever, som snart vil være på vej ind i bøgernes og læsningens magiske verden.
Jeg har derfor talt med Nanna Gregersen fra Blågårdens Bibliotek, der har mange års erfaring som lærer med at skabe og fastholde læsemotivation.

Læs i dette nummer om:
  • Inspiration til læsningen i indskolingen
  • Læsemotivation for små, nye læsere
  • Vi elsker bøger-skoleprogram
  • Tak for i år fra sommerbogen
Med venlig hilsen, 
Mai-Britt Tollund
Redaktør på Nyt til lærere 
Du kan kontakte mig her
 
I er naturligvis altid velkomne på kommunens biblioteker; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om fx biblioteksorientering.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 
Foto af børnebibliotekarerne Julie, Nanna og Sigrid

Inspiration til læsningen i indskolingen

Københavns Kommunes Biblioteker vil gerne støtte de mange nye læsere.
 
Alle skolens elever uanset klassetrin er naturligvis meget velkonmne til at besøge bibliotekerne, og det kan være en rigtig god oplevelse for indskolingens elever at komme på besøg 'hjemme hos bøgerne' og fx gå på jagt efter bøger, med et A i titlen, en bog, de allerede kender eller måske en tyk eller en blå bog? 
 
Inspiration til forældre
Hvis du som lærer gerne vil rådgive forældrene i indskolingsklasserne om hvordan de kan støtte læsningen, kan du fx dele bibliotekets tilbud. Vi har udviklet et forløb om startlæsning, der udsendes via mail over 6 uger, tilmelding foregår via hjemmesiden
 
I forløbet gives der gode råd til, hvordan man:
  • støtter dit barn i processen
  • kan lege med bogstavernes form og lyde
  • giver barnet succesoplevelser med læsning
  • vurderer, om en letlæsningsbog matcher dit barns læseniveau
  • kan bruge LIX- og LET-tal som pejlemærker
Derudover er der en forklaring på, hvorfor højtlæsning bliver ved at være vigtig og naturligvis en masse bud på relevante bøger.
 
Børnebogcast om begynderlæsning
I børnebogcasten om begynderlæsning kan du høre Nanna Gregersen og to andre børnebibliotekarer - Sigrid Brix og Julie Arndrup - tale om gode bøger til begynderlæsningen, let-tal, lix og meget andet.
 
Læs selv videre
Bibliotekets hylder rummer masser af materialer om læsning, der kan give inspiration til undervisningen. her får du tre gode titler:
 
Læsetrappen : alle kan lære at læse : sådan underviser du børn og unge i læsning : håndbog for undervisere, forældre og studerende af Erik Vierø Hansen. Bogen præsenterer læsetrappen-metoden, der tager udgangspunkt i det faktum, at dansk ikke er et lydret sprog, og der derfor skal indlæres metoder til at kunne knække det danske skriftsprog.

180 skridt der fører til stor læselyst og dygtige læsere af Ingegerd Jenner Løth. Forfatteren har udviklet læseindlæringsmetoden 'Level Up', hvor motivationsfaktoren er sat i et gaming-regi, da det kan fange mange elever.

Læselyst : ideer til at skabe læselyst i klasserummet af Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise. På en levende og inspirerende måde præsenteres 28 enkle og konkrete ideer til, hvordan der kan skabes læselyst hos børn.
Hør børnebogcasten om begynderlæsning
 
Foto af far og barn der læser

Læsemotivation for små, nye læsere

Et nyt skoleår betyder også, at der er nye læsere på vej.
Derfor har jeg bedt min kollega på Blågårdens Bibliotek Nanna Gregersen, der er tidligere lærer, om at dele sine erfaringer med at skabe læsemotivation og begejstring.

'Der er ingen læring i et utrygt rum! Med det mener jeg, at der helt fra skolestart og til 9.klasse er en risiko for, at de elever, der oplever, at de kan mindre end de andre, blokerer (ubevidst) for indlæring', fortæller Nanna, der derfor lagde vægt på differentieret undervisning, hvor eleverne sættes i gang med forskellige aktiviteter for at skabe mere læsemotivation.
 
'Det virkede ikke for mig at give eleverne opgaver på samme niveau, undervisningen skal jo tilgodese alle eleverne, også de dygtigste, der også risikerer at miste læsemotivationen. Derfor brugte jeg mange forskellige typer aktiviteter samtidig i klassen. Det betød i starten, at gennemgangen tog længere tid, så derfor begyndte jeg at gentage de samme aktivitetsformer. På denne måde blev eleverne mere selvkørende, og alle havde opgaver, der passede til deres niveau.'

Læs højt og brug lydbøger
Nanna er som mange andre også begejstret for højtlæsning: 'Det skaber ofte gode, fælles oplevelser med læsning og dermed også en grad af motivation for at lære at læse. Det gav også eleverne kendskab til et større ordforråd og dermed et mere varieret (skrift-)sprog.'

Og højtlæsning kan foregå på mange måder; læreren kan læse op, mens der spises, eller der kan blive afspillet en lydbog; 'Eleverne – også de ældre - nyder at få læst højt i fællesskab. Højtlæsning tilbyder en ro mellem dagens mange inputs. Jeg har talt med flere erfarne lærere, som har registreret, at børn i højere grad end tidligere har brug for at møde et varieret, litterært sprog både i skolen og hjemme, da skærmenes indhold bygger på et mere enkelt/fladt sprog' uddyber Nanna, der fx anbefaler lydbøgerne på eReolenGO!, der kan benyttes kvit og frit som låner på Københavns Biblioteker.

20 minutters læsning
'Som bibliotekar hører jeg ofte, at forældrene tror, at de skal sætte deres barn til at læse 20 minutter om dagen – altså 20 stive minutter med intensiv hjerneaktivitet, imens seks år gamle øjne kæmper med at sætte bogstavernes lyde sammen til noget, der giver mening' siger hun og fortsætter: '20 minutter er meget lang tid i sådan en situation! En mængde forældres skuldre vil derfor nok lettes ved at høre dansklæreren sige, at højtlæsning og lytning til lydbøger også er læsning. Og at diverse vendespil med bogstaver, rimlege eller en tur på skiltejagt i byrummet også er læsning. Så fx en daglig rutine med fem minutters læsetræning plus disse andre læseaktiviteter og/eller højtlæsning kan være en god ramme derhjemme.'

Hun understreger, at eleverne udmærket ved, hvem der har let ved at læse i klassen, og hvem der har sværere ved det: Alle elever og deres forældre skal derfor vide, at det, der betyder noget, er, at barnet er i en læseudvikling og ikke, at alle børnene i klassen bliver lige gode til at læse på samme tid.

Et godt tip og en advarsel
Et af Nannas tips til at skabe læsebegejstring er at bruge letlæste fagbøger: 'Når børnene har fået automatiseret læsningen og kan læse længere ord, begejstres nogle børn især af at få fingre i en bog, der lærer dem noget om fx fly, dyr, fodbold eller bøvser. Og der findes efterhånden et hav af letlæsnings-fagbøger under Øvet i Bogborgen, som findes på alle Københavns biblioteker' fortæller Nanna.
 
Hun indrømmer, at hun som dansklærer i indskolingen ikke i starten gjorde en stor indsats i formidling af ideer til læsetræningen hjemme: 'Jeg tog for givet, at forældrene kunne regne ud og mærke efter, hvad der gav mening at gøre derhjemme med de 20 minutters daglige læsning, og at de vidste, at læsetræningen hjemme gerne må gøres på mange forskellige måder.” Det gjorde forældrene ikke nødvendigvis, så jeg vil gerne advare mod at begå samme fejl som mig; del alle de gode ideer, du har, med forældrene.'

Og på vej videre kommer hun lige med en anbefaling til højtlæsning: 'Jeg MÅ bare nævne (både fra mig og flere lærere, der er af samme mening) Kasper Hoffs ’Den 10. ring.’ Den er så god at læse op i indskolingen.'
 
Logo for børnelitteraturfestivalen Vi elsker bøger

Vi elsker bøger – skoleprogram for 2024

Vi elsker bøger-gruppen er klar med programmet for forfattermøder til skoler 2024. Næste år ligger festivalen i uge 10 fra 4.-10. marts, og programmet byder på forfattermøder, workshops og meget mere. I kan møde forfattere som Sophie Souid, John Kenn Mortensen, Mads Ananda Lodahl og Nicole Boyle Rødtnes.

Temaet i 2024 er ’Naturligvis’, hvor festivalen naturen – i os og omkring os – med bøger, der får den grønne nysgerrighed til at spire. For hvad er egentlig natur? Og hvad er helt naturligt? Det undersøger vi sammen, naturligvis!

Hvis du og din klasse skal være med, så læs mere om skoleprogrammet og hvordan du tilmelder jer på hjemmesiden.
Læs mere om programmet for Vi elsker bøger
 

Sommerbogen siger tak for i år!

Sommerbogens logo
Fødderne i vand. En is. En solhat på hovedet. Eller måske skriver du selv en ny afslutning til en bog?

Udfordringerne til årets deltagere i Sommerbogen var mangeartede – og heldigvis tog mange københavnerbørn dem op. I alt deltog 1577 børn mellem 6 og 15 år – allerflest i alderen 10 år med 298 deltagere. Igen i år var der flere piger (948) end drenge (629). På landsplan har mere end 14.000 børn været med.

Alle skrev også tre anmeldelser af læste bøger, og vi ved nu fx, at Tornerose nok mest en bog til mærkelige piger, som Asta på 7 år skrev.

På Hovedbiblioteket var Pernille Stage igen i år direktør for Sommerbogen, og hun har haft en fantastisk oplevelse med de mange glade børn. 650 deltagersedler blev delt ud – og de 155 blev afleveret udfyldte. Hun fortæller, at hun har set fx særligt tegnede anmeldelses-emoji i bl.a. drage-facon, fundet ud af, at det var 9-årige, der var allerflest af blandt dem, der hentede Sommerbogen-præmier på Hovedbiblioteket – og ikke mindst set forældre, der fik meget lange arme af at slæbe bøger hjem til sommerferielæsning med deres børn.
 
Sidste år var der 2 københavnske børn blandt vinderne af de 3 hovedpræmierne, hvor man får lov at at tømme en boghandel. I år er vinderne Zakarias fra Horsens, Clara fra Frederikshavn og Mia fra Norddjurs.
 

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer