Nyhedsbrev
 
September 2022
Kære læser
 
Velkommen tilbage efter sommerferien, eller som Vitello siger i bogen Vitello begynder i skole: "Jeg har tøj på! Og min taske er pakket! Med mit penalhus i! Jeg er megaklar!" Det håber jeg også, at I er.
 
Her på Hovedbiblioteket vil vi som altid gerne dele vores bøger og bogbegejstring med jer, og derfor inviterer vi igen til forfattermøder i forbindelse med litteraturfestivalen Vi elsker bøger. Der er et smugkig på programmet i denne mail.
 
I dette nummer kan du desuden læse om:
  • Skriveværksteder for børn og unge 
  • Sommerbogen - tak for i år
  • Styrk dit barns sprog - en videoserie
Og Vitello? Ja, han oplever både det seje bogstav N, lus og dinosaurskeletter, så  - og jeg håber ikke, at denne afsløring ødelægger det for nogen; men Vitellos skolebegejstring kølner noget i løbet af bogen - han beslutter til sidst, at han godt vil gå i første klasse. Selvom man ikke selv må bestemme, hvem man sidder ved siden af.
 
Med venlig hilsen,
Mai-Britt Tollund
Redaktør på Nyt til lærere 
og
Jeanette Pejtersen, ansvarlig for Hovedbibliotekets tilbud til børn
Du kan kontakte Jeanette her
 
I er naturligvis altid velkomne på biblioteket; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om fx en biblioteksorientering.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 

Skriveværksteder i efterårsferien

Økopoesi, superhelte, emojier, drager, katastrofer, humor! Litteraturen rummer det hele – og masser af børn og unge vil gerne skabe deres egne fortællinger.
 
I efterårsferien tilbyder Hovedbiblioteket skriveværksteder for børn og unge mellem 9 og 16 år – og vi håber, at I vil videregive tilbuddet, hvis I har skriveglade elever; I kan blot videresende linket til vores hjemmeside: https://bibliotek.kk.dk/vi-har-ogsaa/aktiviteter-boern 

Det er forfatteren Sofie Boysen, der afholder de gratis workshops, og hver workshop varer 1-2 timer. Tilmelding foregår via Billetto, der er link på vores hjemmeside. 

Program
Søndag den 16. oktober
Fortæl med billeder 9-11 år, 10.00 – 12.00
Fortæl med billeder 12-15 år, 13.00 – 15.00
Elsker du også sjove bøger som Wimpy Kid? Eller dramatiske YA-bøger som Bucketlist? Har du styr på at sende de fedeste gifs og emojis, når du skriver beskeder? Så ved du allerede en masse om, hvor meget billeder kan udtrykke i en fortælling! I denne workshop vil vi sammensætte billeder og tekst for at fortælle historier!
Psst! Du behøver ikke at være god til at tegne eller stave - medbring blot din fantasi og evt. en telefon til at tage billeder med!
Tirsdag den 18. oktober
Fantasy workshop 12-16 år, 13.00 – 15.00
Hvis du er vild med fantasy, så er denne skriveworkshop lige noget for dig! Vi vil se på typiske træk ved genren og lave skriveøvelser, så du bliver klædt på til at skrive i de fantastiske genrer.
Hvorfor er fantasy så fantastisk? Fordi genren kan alt det, de andre genrer kan, OG man kan have drager med!
Kom med til workshoppen og lad os skabe magiske verdener sammen!
Onsdag den 19. oktober
Skriv din egen historie 9-15 år, 10.00 – 12.00
Elsker du at læse? Har du tænkt på at skrive dine egne historier - eller er du allerede i gang?
Så kom med til denne workshop, hvor du vil få skrevet en masse. Sammen trækker vi mystiske ting op fra fortællerkisten, så din fantasi bliver sat på prøve. Og så skal du naturligvis få begyndt på din helt egen historie!
Torsdag den 20. oktober
Skriv en klimafortælling 11-15 år, 13.00 – 15.00
Litteraturen afspejler den tid, vi lever i. Derfor skrives der nu flere og flere fortællinger, som beskæftiger sig med klimakrisen. Men hvordan skriver man om temaer som klima og natur, så det bliver spændende og relevant, og ikke skammer nogen ud eller er belærende?
Vi skal skrive både økopoesi, katastrofescener og om verden set fra en mælkebøttes perspektiv.
Søndag den 23. oktober
Skab din egen superhelt 9-11 år, (bemærk, denne er på 1 time) 11.00 – 12.00
Skab din egen superhelt 12-15 år, 13.00 – 15.00
Er du vild med superhelte som Thor og Captain Marvel – eller måske snarere en superskurk som Jokeren, der både er vanvittig og genial, afskyvækkende og ynkværdig? Så kom til denne skriveworkshop, hvor du skal skabe dit helt eget superhelte-univers.
Vi vil gennemgå nogle af de mest typiske træk ved superheltegenren. Så er det op til dig at finde på de sejeste kræfter og svagheder til din helt.
Tilmelding via hjemmesiden
 
Sommerbogens kampagnelogo

Sommerbogen siger tak for i år

Det sidste blad er vendt i Sommerbogen for i år – og igen i år har det været en fornøjelse for os at få rigtig mange gode og begejstrede tilbagemeldinger fra deltagerne, som fx den pige på 15, der skrev om Skyriel 1 af Lene Dybdahl: ”…der sker hele tiden noget i bogen, så du bliver bare nødt til at læse videre.” Og det er jo præcis det, vi håber på, at man bliver så grebet af de gode historier, at de er umulige at lægge fra sig.

Til alle jer, der har anbefalet jeres elever at være med: Tusind tak!

På Hovedbiblioteket har vi modtaget 103 sedler fra deltagere, hvilket er omtrent 30 mere end sidste år. Med 69 piger og 34 drenge, er der omtrent dobbelt så mange piger blandt vores deltagere, og blandt det samlede felt er der allerflest 8-årige nemlig 22 stk., heraf 16 piger og 6 drenge. I aldersgruppen fra 13 til 15 år er der samlet 13 deltagere, kun piger. Det bliver interessant at se, om den tendens også afspejler sig på landsplan.

De afleverede sedler er fantastisk læsning, for alle har skullet lave 3 anbefalinger af bøger – og de strækker sig fra den 6-årige dreng, der om bogen ’Gy og to is’ af Marie Duedahl skriver ”Den er god at læse med en voksen først” til bemærkningen ”Jeg lagde mærke til at i nyoversættelsen har de valgt at beholde det gammeldags sprog i forhold til andre bøger, som jeg har læst” fra en 15-årig pige, der har læst Kongedatteren Leonora Christina af Herta J. Enevoldsen.

Igen i år er uhygge populært i sommersolen, her fx en anbefaling af Vitello bygger en monsterfælde, som en dreng på 8, mener ”Man skal læse den her bog, hvis man er glad for monstre.” Til slut en advarsel fra en pige på 12, der har læst den tyske bog Das Labyrinth des Fauns af Cornelia Funke og Guillermo del Toro, og skriver: ”Jeg anbefaler den kun til folk der elsker uhyggelige bøger. Selv jeg hvar nød til at lægge den væg nonge gange.”
 

Sprogvideoer om tosprogethed

På Hovedbiblioteket har vi produceret en række videoer om børns sprog og sprogtilegnelse i en serie kaldet 'Styrk dit barns sprog'. I denne serie er der kommet to videoer om tosprogede børn. Den ene video handler om børn, der lærer to sprog fra fødslen, mens den anden handler om børn, der lærer ét sprog fra fødslen og senere i livet får brug for at lære et nyt sprog.
 
Mens de fleste af videoerne er rettet mod forældre til meget små børn, forestiller vi os, at undervisere af tosprogede måske kan have glæde af at se disse videoer. De er udarbejdet af Amanda Troldborg Loft Sandegaard, der er lingvist og kandidat med speciale i børns sprog og litteratur,: Hun fortæller om videoerne:"Vi forsøger at aflive en række myter om tosprogede børn og børn, der i forbindelse med institutionsliv og skolegang skal lære nye sprog. Videoerne handler i udgangspunktet om, hvad man kan gøre, før børnene kommer i skolealderen, da de ellers allerede vil være meget langt bagud sprogligt, når de starter i skolen. Mit håb er, at lærere kan bruge videoerne til at få en bedre forståelse for de forudsætninger de tosprogede børn kommer med, når de rammer skolen."

Videoerne er tilgængelige på bibliotek.kk.dk/styrksprog, samt i versioner speaket og tekstet på engelsk på bibliotek.kk.dk/bilingual. I er naturligvis meget velkomne til at dele videoerne med kolleger eller forældre til elever.
Find videoserien på hjemmesiden
 

Vi elsker bøger 2023

Med temaet “På rejse” vil Vi elsker bøger i 2023 invitere Københavns børnefamilier og skoler på rejse i litteraturen, der - som intet andet - kan åbne døre til nye verdener og specielle steder. Med temaet præsenterer festivalen børnene for rejser, der åbner verden og giver mulighed for at forstå sig selv og sin hverdag i mødet med det, man ikke kender.

At være på rejse kan være rigtig mange ting. Man kan være fysisk på rejse, men man kan også være på rejse i livet. Her på Hovedbiblioteket glæder vi os rigtig meget til at kunne byde velkommen til tre forfattermøder under festivalen. De kommer til at foregå i Salonen, og de varer ca. 1 time. Der vil være plads til ca. 3 klasser eller omtrent 60 deltagere.
1. oktober åbner vi for tilmeldingerne på hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi efter nytår kontakter de tilmeldte lærere for at bekræfte, at det stadig passer ind i jeres årsplan.
 
Tirsdag d. 21. marts kl. 13 kommer Troels Gollander og fortæller om faglitteratur for mellemtrinnet. Troels har bl.a. skrevet bøger om rumrejser, så der bliver masser af mulighed for både at tale om konkrete og fantasifulde rejser, samt tale med ham om, hvordan man skriver faglitteratur. 
 
Onsdag d. 22. marts kl. 10.30 kan elever fra udskolingen møde tegneren og forfatteren Karoline Stjernfelt, der fortæller om at arbejde med tegnede fortællinger, og hvordan hun som forfatter tænker over, hvilke billeder, hun vil servere for læserne og hvilke, de selv skal skabe sig. Karoline har bl.a. skrevet og tegnet bogen Usete steder & andre historier, der skildrer menneskers møder med skæbnen. Hun har også skabt serien I morgen bliver bedre om Christian 7., Caroline Mathilde og Struensee - og hun glæder sig til at tale med eleverne om, hvordan man arbejder med historiske personer som forfatter, og hvordan man skildrer de valg og de muligheder, de tre stod overfor på deres rejse gennem livet. 

Torsdag d. 23. marts kl. 10.30 er det for store institutionsbørn og elever fra indskolingen, når Rebecca Bach-Lauritsen taler om monstre og om at finde ud af, hvem man er. For, som Jette Holmgaard Greibe skrev i sin anmeldelse på Litteratursiden: "Hvis man er et stort og farligt monster, er det vigtigt, at alle bliver bange for en. Men hvad nu, hvis ingen bliver bange, er man så stadig et rigtigt monster?" 
 
 

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer