Nyhedsbrev
 
December 2022
Kære læser
 
"Der var lys derinde, og nissen kiggede gennem nøglehullet og så, at studenten læste i den pjaltede bog nedefra. Men, hvor der var lyst derinde! der stod ud af bogen en klar stråle, der blev til en stamme, til et mægtigt træ, som løftede sig så højt og bredte sine grene vidt ud over studenten. Hvert blad var så friskt og hver blomst var et dejligt pigehoved, nogle med øjne så mørke og strålende, andre så blå og forunderlige klare. Hver frugt var en skinnende stjerne, og så sang og klang det vidunderligt dejligt!

Nej, sådan herlighed havde den lille nisse aldrig tænkt sig, endsige set og fornummet. Og så blev han stående på tåspidserne, kiggede og kiggede, til lyset derinde slukkedes; studenten blæste nok sin lampe ud og gik til sengs, men den lille nisse stod der alligevel, thi sangen klang endnu så blød og dejlig, en yndig vuggevise for studenten, der lagde sig til ro. 
"Her er mageløst!" sagde den lille nisse, "det havde jeg ikke ventet! – Jeg tror, at jeg vil blive hos studenten –!" – og han tænkte – og tænkte fornuftigt, og så sukkede han: "Studenten har ingen grød!"
 
Som så ofte før rammer HC Andersen plet i fortællingen om Nissen hos Spækhøkeren; bøger kan være magiske genstande, som fortællinger vokser ud af til de synes som enorme træer, der fylder vores sind og lader os vokse med dem.
 
Men på den anden side - hvad er en nisse eller en jul uden grød? Hverken mennesker eller nisser lever af fortællinger alene. I dette nummer er der dog ingen grød, til gengæld kan du læse om:
  • Vi elsker bøgers novellekonkurrence for 11-14-årige
  • Skrivebootcamps i Vanløse og på Amagerbro
  • Gode tips til højtlæsning
Med ønske om en god jul og et godt, nyt læseår!
 
Med venlig hilsen,
Mai-Britt Tollund
Redaktør på Nyt til lærere 
Du kan kontakte mig her
 
I er naturligvis altid velkomne på biblioteket; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om en rundvisning.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 
Vi elsker bøger 2023 logo

Vi elsker bøger litteraturfestivalen er tilbage!

Børnelitteraturfestivalen Vi elsker bøger løber af stablen d. 20-25 marts i 2023. Så sæt kryds i kalenderen og tag din klasse med til spændende forfattermøder, workshops og teaterforestillinger. Både festivalen og novellekonkurrencen har temaet 'På rejse'. 
 
Novellekonkurrencen 2023
Måske skal din klasse eller nogle af dine elever deltage i Vi elsker bøgers novellekonkurrence? Temaet for novellen skal være 'På rejse' - men om det er ud i rummet, til et hemmeligt, fremmed eller et velkendt, eller om det er en indre rejse - det er helt op til den, der skriver.

Deadline for tilmelding er d. 28. februar og novellerne skal sendes til: novellekonkurrence@kk.dk
Finalisterne får direkte besked senest den 12. marts, hvor der også vil være info om præmieoverrækkelsen på BIBLIOTEKET på Rentemestervej den 23. marts. Kl. 16 - 18.00.

Krav til novellen:
  • Du skal være mellem 11 og 14 år for at deltage
  • Novellens tema skal være: 'på rejse'
  • Novellen skal skrives på dansk
  • Novellen skal skrives i Word og gemmes under samme navn som novellens titel. Skriv kun; navn, alder og postnummer/bydel i dokumentet
  • Novellen må højst fylde 8 A4-sider, med linjeafstand 1½ og bogstavstørrelse 12
  • De indsendte noveller, der ikke holder sig til formen, er ikke kvalificeret til at være med i konkurrencen
Skoleprogrammet for 2023
 
Vi elsker bøger har booket en lang række fantastiske forfattere. De kan desværre ikke allesammen besøge alle biblioteker, men vi lover, at uanset hvilken forfatter du og din klasse møder, så vil det være et foredrag eller workshop som I vil huske og kunne varme jer ved lige indtil næste festival.
Følg festivalen på Københavns Børnebibliotekers sociale medier, der kan du se programmet efterhånden som det bliver offentliggjort - du kan også holde øje med Vi elsker bøgers hjemmeside.
 
Rumraketter, monstre og usete steder
På Hovedbiblioteket kan du fx møde Troels Gollander, der fortæller om faglitteratur for mellemtrinnet eller Karoline Stjernfelt, der både tegner og skriver og gerne vil dele sine tanker med elever fra udskolingen. De store institutionsbørn og elever fra indskolingen kan møde Rebecca Bach-Lauritsen, der taler om monstre og om at finde ud af, hvem man er. 
Du tilmelder dig og din klasse eller børnegruppe via hjemmesiden.
 
Læs mere om novellekonkurrencen
 
Vi elsker bøger 2023 skrivecamp logo

Kom i skriveform til Vi elsker bøgers novellekonkurrence

Kom med til skrivebootcamps med de to forfattere Sofie Boysen og Marie Louise Cornelius.

Inden Vi elsker bøger festivalen vil de to forfattere og dommere i novellekonkurrencen afholde to skrivebootcamps.
 
Målet med de to workshops er at klæde børnene på til novellekonkurrencen og give gode skrivetips. For at deltage i konkurrencen skal deltageren være i alderen 11-14 år og novellens tema skal være 'På rejse'.
 
Vi håber, du vil dele muligheden med dine elever, så vi igen i år kan få en stor stak spændende bidrag til konkurrencen.
Tilmeld dig skrivebootcamp i Kvarterhuset Amagerbro
Tilmeld dig skrivebootcamp på Kulturstationen Vanløse
 
Billede fra video om højtlæsning

Bliv bedre til at læse for andre

Når vi læser for andre kan vi læse højt eller vi kan læse op. På dansk og msåke især i den pædagogiske verden skelner vi nemlig mellem højtlæsning og oplæsning. Når vi læser højt, læser vi ordene i teksten som de står. Det bruger vi fx, når vi læsetræner med elever. Læser vi derimod op, så forsøger vi med stemme - og måske med mimik eller fagter - at skabe en stemning, så tilhørerne fornemmer fortællingens farver og dynamik.
 
Uanset om det er julehistorier eller røverhistorier der er på programmet, når du læser højt eller op, så er der både tips og tricks at hente i denne video med skuespilleren Lars Thisgaard.
 
I videoen bruger han udtrykket højtlæsning om det, der er en mere medrivende oplæsning. Men begreberne skal ikke skille os ad, for han har mange års erfaring med at indtale både lydbøger og tegnefilm, og et hav af velkendte karakterer, såsom Pumba, Grisling og Scooby Doo, har lånt hans stemme. Lars har også lang erfaring med at læse bøger op - ikke mindst på en sjov måde. Den viden deler han i videoen, der er udarbejdet i forbindelse med Vi elsker bøger i 2020. Hvem ved, om du bliver inspireret til en helt ny og anderledes stemme, når du læser for klassen eller derhjemme fremover?
 
Vil du vide mere?
På biblioteket og på e-reolen kan du finde materialer, der kan styrke dine viden eller dine færdigheder i at læse op. Her er tre forslag:
 
Bogen er udgivet i 2013, og den behandler forskellige aspekter af oplæning som de indre billeder, stemmen, mumledansk, oplæsningens håndværk, vurdering af egnede tekster. Forfatteren er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder.  Han er tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus og tager i bogen udgangspunkt i egne erfaringer med oplæsning i mange forskellige sammenhænge.
 
Forfatterne er begge retorikere, og i bogen fra 2017 kommer de godt rundt om teoretiske perspektiver, mundtlige virkemidler, analytiske redskaber samt teksteksempler og øvelser, der kan forbedre din oplæsningsteknik. I Folkeskolens anmeldelse stod der bl.a. at den "rummer også gode overvejelser over, hvordan man i folkeskolen kan arbejde med oplæsning i forbindelse med arbejdet med digte, spoken words, poetryslam og sågar ældre litteratur."

Forfatteren er lærer og hendes bog blev i 2014 oversat til dansk. Den inspirerer og giver konkrete forslag til hvordan højtlæsning kan bruges på mange forskellige måder i både skole og hjem.
 
Rigtig god fornøjelse!
Se videoen med Lars Thiesgaard
 

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer