Nyhedsbrev
 
Juni 2022
Kære læser
 
"Pludselig blev Regnen til enkelte Draaber, Solen skinnede, og fra Straa og fra Blad blinkede Vanddraaberne som Perler, Fuglene sang, Fiskene sloge op fra Aa-Vandet, Myggene dandsede, og ude paa Stenen i det salte pidskede Havvand sad Sommeren selv, den kraftige Mand, med de fyldige Lemmer, med driwaadt Haar, – forynget af det friske Bad, sad han i det varme Solskin. Al Naturen var forynget rundtom, Alt stod frodigt, kraftigt og skjønt; det var Sommer, den varme deilige Sommer."
 
Sådan skrev H.C. Andersen i eventyret 'Aarets historie' fra 1852.
Og solskinnet, myggene og kombinationen af salt- og regnvand er stadig nogle af de elementer, der kendetegner sommeren.
 
Inden vi når så langt, får I skoleårets sidste nyhedsbrev her fra os på Københavns Hovedbibliotek. 
 
I dette nummer kan du læse om:
  • Sommerbogen
  • Podcast-serien Søhelte på vilde veje
  • Lånerkort til klasser 
Med venlig hilsen,
Mai-Britt Tollund
Redaktør på Nyt til lærere 
Du kan kontakte mig her
 
I er naturligvis altid velkomne på biblioteket; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om en rundvisning.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 
Sommerbogens kampagnelogo

Sommerbogen

Igen i år afholder de danske børnebiblioteker læsekampagnen Sommerbogen for alle børn mellem 6 og 15 år. Vi ved alle, hvor vigtigt det er, at børn får læst i sommerferien. Her håber vi, at de sjove læse-udfordringer og de tre hovedpræmier, hvor man får lov at gå amok i en boghandel på 5 minutter, kan være med til at sætte fut i læseglæden.
 
Børn, der deltager i Sommerbogen, skal løse 10 sjove læseudfordringer, mens de læser og anmelder bøger. Hvis man hellere vil læse e-bøger eller høre lydbøger, kan man bruge eReolenGo. 
 
Man kan hente udfordringsarket på biblioteket, det kan også printes ud via linket nedenfor. Når børnene afleverer deres udfordringsark, er de automatisk med i lodtrækningen om en af de 3 hovedpræmier, hvor man får lov til at tage alle de bøger, man kan på 5 minutter i en boghandel! Sidste år var to af de tre vindere børn fra København. 
 
Starten på Sommerbogen går 10. juni og udfordringsarket skal være afleveret senest 20. august på et bibliotek, der deltager i kampagnen. I må gerne aflevere arket, når I er på sommerferie i den anden ende af landet. Hvis arket bliver afleveret på et af Københavns Kommuners biblioteker får I en bogpræmie og en lækker mulepose med en overraskelse.
 
 Gennem mere end 20 år har Sommerbogen været et fast element på mange af landets børnebiblioteker, og haft til formål at stimulere børnenes læselyst og gøre det muligt for dem at inspirere hinanden. Sommerbogen er en kampagne i børnenes fritid, men vi ved, at mange lærere og skoler opfordrer eleverne til at være med - sidste år var næsten hele Tagensbo Skole fx med i Sommerbogen, det var en stor succes!
Find tilmeldingsarket her
 

Podcast for børn: Søhelte på vilde veje

I podcastserien ”Søhelte på vilde Veje” præsenterer Københavns Biblioteker historier med drama, søslag og helte-gerninger for de yngste skolebørn.

Hvert afsnit tager udgangspunkt i københavnske gader, der er opkaldt efter de danske søhelte.
Vi har fået tilbagemeldinger fra lærere, der fx bruger dem som fortælling, når eleverne spiser frokost. Måske kan I bruge dem som inspiration til at lave jeres egne lydfortællinger i klassen om steder, I kender eller personer fra litteraturen eller historien?

Podcastene er korte fortællinger med udgangspunkt i den litteratur, der er skrevet om søheltene både for voksne og for børn. De er tilrettelagt med med en mundret omskrivning og et udførligt lyd-design.
Læs mere og find søheltenes fortællinger her
 

Lånerkort til klasser & institutioner

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fastsat nye vilkår for klasselånerkort, der nu er gebyrfrie. Klasselånerkort er de lånerkort til lån af frilæsningsmaterialer., som Københavns Kommunes Biblioteker tilbyder skoler, der ikke deler adresse med et skolebibliotek.
 
På den nye ordning har bøgerne en forlænget lånetid på 62 dage, og der betales ikke gebyr ved for sen aflevering. Hvis bøger og andre materialer bortkommer eller beskadiges, opkræves der erstatning. Klasselånerkort koster 100 pr. elev pr. år.
 
Bemærk: Hvis I ikke får afleveret bøgerne senest 31 dage efter lånetidens udløb, betragtes det som bortkommet. Du kan læse mere om lånevilkårene for klasselånerkort her.
 
Hvis I allerede har lånerkort, så vær opmærksom på, om I er kommet over på den nye aftale - ellers kan I få besked om, at jeres lånerkort nu er blevet blokeret pga. de nye lånevilkår. Hvis jeres skole ikke ønsker at fortsætte på den nye ordning, skal I ikke foretage jer noget, da jeres klasselånerkort så bliver blokeret.
 
Har I ikke allerede klaselåner kort og ønsker det, så kan I kontakte Biblioteket Online på tlf. 3366 3000. De sørger for at tilmelde jer og tilsender klasselånerkort samt samarbejdsaftale og faktura. Der er flere oplysninger på hjemmesiden, se nedenfor.
Læs mere og opret lånerkort
 

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer