Nyhedsbrev
 
Maj 2022
Kære læser
 
I denne udgave af Nyt til lærere kan du læse om:
  • Børn og unges digitale hverdag - gratis, online oplæg fra Internet Week Danmark Tech festivalen i Aarhus
  • Vi elsker bøger 2022 - tak for i år!
  • Hovedbibliotekets tilbud til skoler
Med venlig hilsen,
Mai-Britt Tollund
Redaktør på Nyt til lærere 
Du kan kontakte mig her
 
I er naturligvis altid velkomne på biblioteket; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om en rundvisning.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 
to unge ser ned i den enes mobiltelefon

Børn og unges digitale hverdag

Mange af jer kender sikkert allerede IWDK Tech Festival, der i år løber af stabelen i Aarhus 3.-8. maj - festivalen sætter i år fokus på samarbejde, brugerinddragelse og videndeling.

For skoler er der mulighed for at tilmelde sig digitale oplæg, som afholdes af Center for Digital Pædagogik. De handler om digital trivsel, og deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.

Første oplæg er tirsdag 3. maj fra 9-11 for udskolingen om kritisk tænkning og demokrati i en verden, hvor vi hver dag møder et væld af informationer fra et hav af kilder. Noget af det vi møder er godt, andet er fordrejet og en del er direkte forkert.

Andet oplæg for udskolingen er om digital trivsel og gode fællesskaber, hvor spørgsmål som “hvad er god og dårlig opførsel”, “hvordan passer jeg på mig selv og andre”, “hvad må jeg dele og hvad bør jeg ikke dele” og “hvad er data og hvad betyder det for mig” diskuteres. Det sker onsdag 4. maj kl. 9-11.

Torsdag 5. maj fra 9-11 er der oplæg om gaming og sikkerhed for elever på mellemtrinnet: Hvad vil det sige at være "gamer", hvad er gaming for en vidunderlig og spændende verden, og hvordan kan man have et sundt spilforbrug, så man undgår konflikter med sine forældre?

Tirsdag 3. maj kl. 17-18 er der desuden mulighed for at deltage digitalt i oplægget om Digitale børn og deres forældre: Hvordan er man en god forælder til digitale børn? Hvad bør man egentlig tage hensyn til, og hvad giver sig selv? Er voksne egentlig selv gode rollemodeller? Og hvad siger børnene egentlig selv om forældrenes måde at håndtere det digitale på?
Find alle oplæg og tilmeld dig her
 

Vi elsker bøger - tak for i år!

En kæmpestor tak til alle jer, der var med til at gøre Vi elsker bøger til en forrygende succes!
 
Det var så fantastisk igen at kunne afholde forfattermøder, book talk og arrangementer fysisk på Hovedbiblioteket. Vi havde tre skønne dage med Mette Vedsø, Søren Jessen og Sophie Souid, der talte, tegnede, spurgte og grinede sammen med eleverne, der over tre dage mødte Tandfeen, en hundehvalp ved navn Bob, og sammen med Søren Jessen kreerede en åle-enhjørningeko!
 
I forbindelse med festivalen anbefalede 10-årige Nor - og far - fra bloggen Nor og far læser børnebøger sammen med en helt starstruck børnebibliotekar: Se, eller gense videoen.
 
Vi elsker bøger vender tilbage i foråret 2023 med masser af booktalks, bogjagter, workshops, teater, højtlæsning og forfattermøder over hele byen. 
 
PS: Vores tre festivalforfattere på Hovedbiblioteket signerede hver en af deres bøger. Måske er det dig eller en af dine elever, der er heldige at låne en af dem og få en hilsen fra forfatteren?
Forfatteren Mette Vedsø
Forfatteren Søren Jessen
Forfatteren Sophie Souid
 

Hovedbibliotekets tilbud til skoler

Biblioteksorientering
På Hovedbiblioteket tilbyder vi biblioteksorienteringer for alle grundskolens klassetrin.  
  
Biblioteksorienteringen er en fremvisning af biblioteket kombineret med samtaler og øvelser, der omhandler hvordan eleverne allerede bruger biblioteket, hvordan og hvor de finder litteratur og materialer, og hvad de gerne vil på biblioteket.
 
Det tilpasses naturligvis til klassertrin og vi ser på forskellige typer af materialer - skøn- og faglitteratur, tidsskrifter, biografier og digitale. Sammen med eleverne diskuterer vi hvordan og hvorfor vi som læsere vurderer kvalitet, brugbarhed, aktualitet og afsender, alt efter, hvad vi skal bruge materialet til. Der er ikke tale om et kursus i kildekritik, men en opfriskning eller introduktion til, hvordan man forholder sig til materiale, hvis man fx skal skrive opgave.
 
Spørgsmål om indhold og mulighed for bookning sender du til hbskoletilbud@kff.kk.dk 
Det vil svinge fra uge til uge, hvilke dage det er muligt at booke - så send meget gerne flere forslag til datoer. Det varer ca. 1 time, hvorefter I selv kan finde fx materialer til opgaver, frilæsningsbøger osv. Det er er desværre ikke muligt for os at oprette lånerkort i forbindelse med biblioteksorienteringen.
 
Forfattermøder for skoler
Her i maj afholder vi forfattermøde for mellemtrinnet med Adam O. og for indskolingen med Lars Daneskov. Begge forfattermøder er fyldt helt op, og desværre bliver de også de sidste, vi kommer til at afholde i denne omgang. 
 
Fra august 2022 har vi ikke længere mulighed for at tilbyde forfattermøder for skoler udenfor litteraturfestivalen. Der kommer derfor ikke et program for skoleåret 2022/23.
 
En rigtig stor tak fra Hovedbiblioteket til de mange elever og lærere, der har været med til at gøre forfattermøderne til en skøn oplevelse for alle. Vi har været utroligt glade for at afholde forfattermøderne, der har givet tankevækkende og interesssante oplevelser for både elever og forfattere. Tusind tak!
 

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer