Nyhedsbrev
 
Februar 2022
Kære læser
 
  • Vi elsker bøger - stadig ledige pladser til forfattermøder
  • Forfattermøder for skoler resten af skoleåret 
  • Biblioteksorientering for 5.-9. klasse
Med venlig hilsen,
Mette Sahl Larsen,
ansvarlig for Vi elsker Bøger på Hovedbiblioteket
og
Dinna Enevoldsen og Mai-Britt Tollund
Redaktører på Nyt til lærere 
Du kan kontakte os her
 
I er naturligvis altid velkomne på biblioteket; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om en rundvisning.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 

Vi elsker bøger - forfattermøder på Hovedbiblioteket

 
Vi elsker bøger 2022
Den 14.-19. marts 2022 summer alle Københavns biblioteker af læsebegejstring og litteraturglæde, når vi fejrer litteraturens ’Forunderlige familier'.
 
Vore booktalk og readathon er fuldt booket, men vi har stadig ledige pladser til vores forfattermøder for indskolingen og mellemtrinnet. Klassen behøver ikke at have læst bogen på forhånd - forfatterne fortæller om bøgerne og de håber på masser af spørgsmål!
 
15. marts 2022 kl. 10 kan elever fra mellemtrinnet møde forfatteren Mette Vedsø, der fortæller om bogen Ønskekuglen.
 
16. marts 2022 kl. 10 taler forfatteren Sofie Souid med elever fra indskolingen om Alf og Bjørn redder verden: Død over tandfeen
 
17. marts 2022 kl. 10 er det elever fra mellemtrinnet, der kan høre om bogen Fiskepigen og tale med forfatteren Søren Jessen.
 
Festivalen foregår over hele byen på Københavns 20 folkebiblioteker, hvor du kan opleve et væld af booktalks, bogjagter, workshops, teater, højtlæsning og forfattermøder for hele familien. Læs mere om Vi elsker bøger.
 
 
Læs mere og tilmeld jer
 
Lærer og elever lytter til forfatter

Forfattermøder for 1.- 9. klasse i foråret 2022

Kom med til årets tre sidste forfattermøder for skoler! Der er et til hvert trin, der er stadig ledige pladser - og som altid behøver I ikke at hve læst bøgerne på forhånd. Forfattermøderne er et tilbud til alle skoler i Københavns Kommune.

Forfattermøderne er elevernes mulighed for at tale med forfattere om de emner, de skriver om, om selve skriveprocessen eller bestemte genrer. 
Forfattermøderne er netop møder. Derfor ved vi aldrig helt, hvor samtalerne kommer til at gå hen, men de er muligheder for at få samtaler i gang og skabe undring og oplevelser, og måske inspiration til at læse videre i en genre eller et forfatterskab.
  
5.april 10.30
Svære temaer: Katja L. Berger, forfattermøde for udskolingen  
Forfatteren Katja L. Berger har skrevet en lang række bøger, bl.a. serien ONSHORE, der handler om unge, der forsøger at finde et sted at høre til og i processen både bryder med tabuer og kæmper med indre dæmoner. Første binds hovedperson Hannah er ”bange for at dø. Men jeg er mere bange for at leve." Serien er stærk kost, men den tackler godt og vedkommende meget svære emner og ”får en til at tænke mere over hvad lykke i virkeligheden er”, skrev Ida Marie Mortensen på bogbloggen De Unges Ord og kaldte første bind en "voldsom og anderledes ungdomsroman som alle bør læse."
Tag dine elever med til en spændende samtale med Katja om, hvordan man skriver om svære emner som mobning og overgreb, hvad gode ungdomsromaner er - og om at skrive de bøger, man gerne selv vil læse.

6. maj 10.30
Dystopier, trolde og science fiction: Adam O., forfattermøde for mellemtrinnet  
Tag med Adam O. til fremtiden – Danmark i 2119 er fyldt med forurening og hele befolkningen er derfor flyttet til Sverige eller Grønland. Tilbage er en losseplads fyldt med skrot og hav fyldt med plastik.
Men. I serien Den rustne verden havner fire børn havner ved et uheld midt i elendigheden. Her møder de noget, der er større end dem selv, både i form af opgaven med at nå til deres morfar i Sverige, men også en kæmpetrold, der bruger skraldecontainere som rulleskøjter.

”Den rustne verden”-serien blander dystopi og science fiction – og smider en flok børn midt ind i handlingen. Hvordan klarer man store udfordringer, når man er et barn i en bog? Og hvordan fortæller man en fantastisk historie, der foregår i et land ødelagt af forurening? Det kan I tale med Adam O. om; han siger selv, at han ”har altid, som så mange andre, været fascineret af de landskaber og stemninger, der bliver bygget op i postapokalyptiske tegneserier, bøger og film.” Måske kommer I også til at elske fortællinger, der blander robotter, klima, fede tegninger og trolde? Hør Adam O. selv fortælle.

11. maj 10.30
Godnathistorier: Lars Daneskov, forfattermøde for indskolingen 
Er jeg en tøsedreng? Hvad laver kærester? Kommer man i fængsel, hvis man lyver? Keder hunde sig Var jeg sød, da jeg var lille? Hvorfor må voksne spise slik, når børn ikke må?
Når lyset skal slukkes, og vi skal sove, så kan de store spørgsmål dukke op. Det sker hele tiden for Otto i Lars Daneskovs godnathistorier. Er det fx modigt at være ude på det dybe i svømmehallen? Ja, mener Otto, Mor mener, at det også er modigt, hvis man stiller sig op og synger en sang, eller hvis man tør sige til sin far og mor, at man er ked af noget.

Lars Daneskovs fortællinger kan bruges til at tale om de mange ting, børn spekulerer over, og i indskolingen kan de bruges som afsæt for at skriv eller fortælle jeres egne godnathistorier i klassen.
Vi skal ikke sove til forfattermødet, men tale med Lars Daneskov om, hvad kan man komme til at tænke på, når man skal sove? Hvordan laver jeg det om til en god historie? Hvad er min yndlings-godnat historie? Og hvad er fx modig for mig?

Husk: Der er altid muligheder for at gå på litteraturjagt efter mødet, og forfattermødet kan på den måde blive til møder med mange andre materialer.
Tilmeld jer til forfattermøderne
 

Biblioteksorientering for 5.-9. klasse

Fra uge 12 er det igen muligt at booke biblioteksorienteringer for 5.-9. klasse på Hovedbiblioteket. 
  
Biblioteksorientering er en fremvisning af bibliotekets materialer og muligheder for eleverne, der kombineres med samtaler og øvelser, der omhandler hvordan eleverne allerede bruger biblioteket, hvordan og hvor de finder litteratur og materialer, og hvad de gerne vil på biblioteket.
 
Vi ser på forskellige typer af materialer - skøn- og faglitteratur, tidsskrifter, biografier og digitale - og diskuterer hvordan og hvorfor vi som læsere vurderer kvalitet, brugbarhed, aktualitet og afsender, alt efter, hvad vi skal bruge materialet til. Der er ikke tale om et kursus i kildekritik, men en opfriskning eller introduktion til, hvordan man forholder sig til materiale, hvis man fx skal skrive opgave.
 
Spørgsmål om indhold og mulighed for bookning sender du til hbskoletilbud@kff.kk.dk 
Det vil svinge fra uge til uge, hvilke dage det er muligt at booke - så send meget gerne flere forslag til datoer. Det varer ca. 1 time, hvorefter I selv kan finde fx materialer til opgaver, frilæsningsbøger osv. Det er er desværre ikke muligt for os at oprette lånerkort i forbindelse med biblioteksorienteringen.
 

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer