Nyhedsbrev
 
Juni 2023
Kære læser
 
Sommerferien vinker forude.
 
Med ferie, badeture og måske den særlige form for læsning i hængehøjen eller strandstolen. Du ved, den type, hvor man småsover med en åben bog i hånden, over hovedet eller måske med baggrundsstøj i hovedtelefonerne, mens man lykkeligt går glip af minut efter minut af lydbogen.
 
Inden da håber vi, at I kan finde inspiration til planlægningen af næste skoleår i vores tilbud, fx vender Vi elsker bøger stærkt tilbage i marts næste år. Vi glæder os allerede!
 
I dette nummer byder vi på:
  • Sommerbogen
  • Børnebibliotekarernes tips til børn og unges sommerlæsning
  • Vi elsker bøger 2023 og 2024
  • Nyt fra LÆS på Københavns Hovedbibliotek
Med venlig hilsen, 
Mai-Britt Tollund
Redaktør på Nyt til lærere 
Du kan kontakte mig her
 
I er naturligvis altid velkomne på biblioteket; både på egen hånd eller hvis I laver en aftale med os om en rundvisning.
Husk: Vi kan ikke lave lånerkort til eleverne, når I er på besøg. Det skal oprettes via vores hjemmeside med deres forældres Nem-Id.
 
Du må meget gerne dele nyhedsbrevet med dine kolleger. 
Nye modtagere kan tilmelde sig her:  
 

Sommerbogen 2023

Sommerbogens logo
Sommerbogen er tilbage!
I år går starten 9. juni og frist for deltagelse er 19. august. Der bliver trukket lod blandt deltagerne om tre hovedpræmier: At få lov til at tømme en boghandel på 5 minutter.
 
Du kan være med i Sommerbogen, hvis du:
• Er mellem 6 og 15 år
• Henter et udfordringsark på biblioteket eller printer det ud fra hjemmesiden
• Læser 3 bøger og løser 10 af læseudfordringerne
• Udfylder de 3 anmeldelseskort på bagsiden af udfordringsarket
• Afleverer det udfyldte udfordringsark på biblioteket

Hvis I gerne vil gøre noget ekstra ud af det på skolen eller i klassen, så besøg www.sommerbogen.dk
Her findes al relevant info om kampagnen samt PR-materialer i form af plakater og flyers.
Læs mere og find fx Udfordringsark her
 
Foto af børnebibliotekarerne der anbefaler sommerbøger

Få tips til sommerlæsning i Live fra LÆS

Det er ikke alle børn, der har lige let ved at finde ud af, hvad de skal læse.

Se med, når børnebibliotekarerne Julie, Julie og Sigrid anbefaler de bedste nye bøger til sommerlæsningen for indskoling, mellemtrin og udskoling. Vi kommer både ind på forskellige genrer og sværhedsgrader – noget for enhver smag.

Vi giver også underholdende tips til at løse udfordringerne i bibliotekernes læsekampagne Sommerbogen. Alle, der ser med, har mulighed for at vinde en mulepose fyldt med bøger til indskoling, mellemtrin eller udskoling.

Live fra LÆS om sommerlæsning går i luften 8/6 kl. 20 på Facebook. Du kan også se udsendelsen efterfølgende og henvise til den, hvis en elev eller forælder savner inspiration. Alle vores udsendelser kan findes samlet på vores facebook-side.

Du kan også få inspiration til nye bøger til dine elever i børnebibliotekarernes nyhedsbrev Dit Børnebibliotek Anbefaler – det er smækfyldt med gode anbefalinger.
Tilmeld nyhedsbrevet Dit Børnebibliotek Anbefaler
 

Vi elsker bøger 2024 - og TAK for i år!

Festivalen bød i år på over 50 arrangementer fordelt på bibliotekerne i hele byen. Der deltog over 7.500 personer i festivalen, hvoraf ca. 2.400 af dem var Københavnske skoleelever. Under temaet ”På rejse” mødte eleverne nogle af landets dygtigste forfattere, illustratorer og formidlere og blev klogere på blandt andet forfatteres arbejdsproces, på hvordan man skriver en fed fagbog og på hvordan man tegner en Nomer.

Særligt til skoler
Festivalen bød også på livestreams og podcasts til lærere og andre med interesse for børns læsning. Hvis du ikke nåede at tjekke det ud under festivalen, anbefaler vi at:
  • Se eller gense den populære video om, hvordan man kan skabe læselyst i klasseværelset
  • Lytte til podcasten om børns læsevaner – og bliv helt opdateret på, hvordan det står til med børns læsning anno 2023
Du finder dem og meget mere i festivalens digitale univers.

Vi elsker bøger 2024
Planlægningen af programmet i 2024 er i fuld gang - og vi håber, at I tager den med i jeres planlægning af næste skoleår og sætte kryds i kalenderen 4. til d. 9. marts 2024. Programmet vil byde på møder med nogle af landets bedste og mest aktuelle forfattere og illustratorer. Eleverne kan opleve foredrag og deltage i kreative workshops med dygtige formidlere, der sætter gang tankerne og får læselysten til at spire.

Programmet er inddelt i tilbud til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Aktiviteten afvikles og afholdes på det lokale bibliotek, der tilbyder den. Det koster ikke noget at deltage, men kræver tilmelding.
Festivalens skoleprogram offentliggøres i starten af skoleåret 2023 på bibliotek.kk.dk og via Københavns Børnebibliotekers kanaler på SoMe.

Ung sårbarhed, Nomer og prutter
Projektleder Maria Have havde selv en fantastisk festival og fortæller her, hvad der gjorde særligt indtryk:
'Forfatter Julius Mygind holdt det vildeste foredrag for en fyldt sal med 7. klasses elever på BIBLIOTEKET på Rentemestervej. Med stor ærlighed og sårbarhed fortalte Mygind en vigtig, stærk og meget personlig fortælling om at være ung – om at lære at være tro overfor sig selv tro og overfor ens venner. Et foredrag jeg savnede, da jeg var ung!
 
Og så var jeg vild med illustrator Line Meyers tarmbakterie-workshop, hvor indskolingselever lærte om kroppen, om hvordan prutter bliver til, var både sjov og spændende. Vi fik sat alle sanserne i spil til denne perle af en lærerig og sjov workshop.

Jeg ville jo gerne have oplevet det hele! Men især var jeg ked af at have gået glip af Jan Kjær, der optrådte med Nomernes elskede univers. Jeg ville også gerne have set forfatter Troels Gollander, der med fantastiske fakta og eksperimenter vakte stor begejstring bl.a. på Rigshospitalets patientbibliotek.'
Find Vi elsker bøger på bibliotek.kk.dk
Foto af Jeanette Pejtersen, børnevært på LÆS

Besøg LÆS

’Tror du, jeg kan læse den?’, sådan hørte jeg en dreng spørge sin far forleden, fortæller Jeanette Pejtersen, der er børnevært og leder af aktiviteterne på LÆS. Drengen ledte efter en bog om evolution, der skulle bruges til en skoleopgave. Og ja, han kunne læse den – og han vidste allerede, at det var fagbøger, han skulle bruge til at finde viden i, fortæller hun videre: ’Det er præcis den type fortrolighed med bibliotekerne, som vi gerne vil skabe med biblioteksorienteringerne.’

Fundet på eller fundet ud af
’I de små klasser handler det om at kende forskel på skøn- og faglitteratur: Hvad er fundet på, og hvad er fundet ud af? I de større klasser ser vi på de mange forskellige typer, der findes under de to kategorier: Digte, romaner, faglitteratur om alt fra fletninger til fodbold. Og vi diskuterer, hvordan man bedømmer om en bog passer til det, man skal bruge den til, fx når man skriver opgave.

Tag biblioteksorientering med i årsplanen
Til de mindre klasser fra 0.-5. klasse tilbyder LÆS kommunens klasser 30 min. rundvisning. Til 3.- 9. klasser på Indre Bys skoler tilbydes 1 time, hvor vi kommer mere i dybden med at finde og bruge litteratur, både til lystlæsning og opgaveskrivning. Hvis I har lyst, kan vi også se på E-reolen GO og dens muligheder.

Husk, at hvis I skal låne bøger, skal eleverne være oprettet som lånere af deres forældre, da det kræver Nem-ID’, slutter Jeanette Pejtersen.
 
LÆS er Københavns Bibliotekers flagskib på børneområdet. Du kan besøge LÆS både privat og med dine elever. Klummen Besøg LÆS præsenterer de tilbud, vi har til skoler.
Se tilbud til skoler på Københavns Biblioteker

Følg Københavns Børnebiblioteker

Du kan følge Københavns Børnebiblioteker på sociale medier og få inspiration til biblioteksoplevelser og de nyeste bøger. Find os her:
Facebook
Instagram
Footer